Groene gordel
Bosscherveld wordt na oplevering een waterpark met geulen, droge gebiedjes, wandel -en fietspaden. Een gebied dat deel gaat uit maken van de groene gordel in en rond de gemeente Maastricht. De inwoners van Borgharen lopen straks veel minder risico op een overstroming. De Maas krijgt meer ruimte door een verbreding van de stroomgeul over een lengte van drie kilometer en verlaging van de weerd.
Eilandjes
Ook een gedeeltelijke verlaging van de oevers staat op stapel. Door die stroomgeulverbreding ontstaat een gebied met zand- en grindbanken en eilandjes. De grindwinning concentreert zich in een gebied van 60 hectare rond kasteelhoeve Hartelstein. Dat terrein wordt in een mootjes afgegraven en meteen weer aangevuld, zodat de natuur z’n gang kan gaan.
Elf werklocaties
Het gebied diende vanaf 2005 als proefproject , zodat de mensen de effecten van de stroomgeulverbreding, de oeververlaging en de natuurontwikkeling konden zien. Meers is inmiddels een van de elf werklocaties van het Consortium. Tot in Urmond krijgt de Maas veel meer ruimte door de stroomgeulverbreding. De grindwinning concentreert zich in een dekgrondberging ten westen van het dorp. Die wordt weer aangevuld met gronden die langs de rivier vrijkomen. Koeweide is een van de locaties die in belangrijke mate bijdraagt aan het verminderen van het risico op een nieuwe overstroming. De stroomgeul van de Maas wordt met enkele honderden meters verbreed. Met die grond wordt de dekgrondberging ten noorden van Schipperskerk aangevuld. Langs het Julianakanaal wordt een verwerkingsbekken aangelegd. Het zand en grind wordt droog afgegraven met hydraulische kranen.
In Grevenbicht komt geen nevengeul, maar wordt het stroombed van de Maas verbreed. Voordeel daarvan is dat een natuurgebied langs de Maas toegankelijk blijft. De verontreiniging bij Elba wordt deels aangepakt. In Geulle aan de Maas zou volgens de oorspronkelijke opzet een werkhaven en een voordepot aangelegd worden voor de opslag en veredeling van het zand en grind (toutvenant) uit de dekgrondberging ten noorden van het dorp.
In de Nadere Overeenkomst van november 2011 is afgesproken dat het toutvenant via een speciale werkweg wordt getransporteerd naar het bestaande voordepot en verwerkingsbekken in Itteren. Het voetveer blijft bereikbaar via een brug over de werkweg. Ook in Geulle aan de Maas krijgt de rivier meer ruimte door verbreding van het stroombed. Als de rivierverbreding en de grindwinning zijn afgerond krijgt het gebied de bestemming natuur.