Met ingang van 2020 heeft Dekker Groep in haar 1-jarige pachtovereenkomsten een verbod op glyfosaat opgenomen. Volgens Dekker ligt dit in de lijn van haar duurzaamheidsambities. “Als een van de grotere private natuurontwikkelaars past het gebruik van glyfosaat niet langer.”
In deze tijd van het jaar duiken ze weer op: de gele glyfosaat-velden. Akkers of weilanden waarop een onkruidbestrijdingsmiddel is toegepast met de werkzame stof glyfosaat (zoals in Roundup). Glyfosaat is omstreden maar (nog) niet verboden om toe te passen in de landbouw. Toch heeft Dekker het besluit genomen het gebruik van deze onkruidverdelger met ingang van 2020 te verbieden op haar gronden. Daarmee sluit ze zich aan bij een steeds groter wordende groep van grondeigenaren, zoals provincies en gemeenten, die vooruitlopend op Europese wetgeving dit omstreden middel niet langer toestaat.
Dekker verpacht circa 300 hectare landbouwgrond, voornamelijk gelegen langs de Nederlandse rivieren. Voordat deze uiterwaarden middels delfstofwinning worden getransformeerd tot waterrijke natuurgebieden, gaan jaren van voorbereiding vooraf. De inmiddels verworven grond wordt tijdens deze voorbereiding ingezet als tijdelijke natuur of agrarisch verpacht. Omdat Dekker zich een goed rentmeester wil tonen, niet alleen naar de pachters toe, maar ook naar de aarde, staat ze het gebruik van glyfosaat niet langer toe op haar gronden.
“Een goede stap vooruit voor Dekker”, vindt directeur Landschapsontwikkeling Richard van den Berg. “Als een van de grotere private natuurontwikkelaars past het gebruik van glyfosaat (Roundup) niet langer. Vandaar dat we onze 1-jarige pachtcontracten hebben aangepast.” Hij wijst erop dat bij het hoofdkantoor van Dekker het gebruik van glyfosaat al veel langer is uitgebannen. “Hier passen we stoom toe om de wegen en parkeerplaatsen onkruidvrij te houden.”
Gebruik van stoom om parkeerplaatsen en wegen onkruidvrij te houden
Van den Berg realiseert zich goed dat zo’n bewuste keuze ook agrariërs kan besluiten van pacht af te zien. Gelukkig bleek bij navraag bij de rentmeester dat alle pachters de gewijzigde overeenkomst hebben aanvaard. “Daar zijn wij hen zeer dankbaar voor.”
Een van die pachters is Arnold van Dee, zijn melkveebedrijf pacht 9 hectare van Dekker in de Willemspolder bij IJzendoorn. Hij begrijpt het verbod “gezien de lijn die Dekker voor de toekomst heeft uitgezet”. Het glyfosaatverbod heeft geen directe consequenties voor zijn bedrijf. “Ons pachtperceel ligt ook in een Natura-2000 gebied en is aangemerkt als blijvend grasland. We gebruiken het voor het weiden van vee en het maaien van het gras.” Ook de agrarische sector heeft duurzaamheidsambities, benadrukt Van Dee. “Voor ons melkveebedrijf experimenteren wij op dit moment met het doorzaaien van de graslanden met klaver. Klaver is goed voor de biodiversiteit en bindt stikstof uit de lucht, waardoor wij met een lager kunstmestverbruik, en dus minder CO2-uitstoot, een hogere grasopbrengst hebben.” Ook treft het bedrijf nu maatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen, door de aanleg van emissiearme stalvloeren.
Dekker streeft ernaar met al haar activiteiten maatschappelijke meerwaarde leveren. “In ons MVO-beleid maken we bij alles wat we doen steeds de afweging tussen people, planet en profit”, legt Van den Berg uit. “Naast het terugdringen van 80% CO2 in de productie, zijn 0% afval in 2025 en herstel van de biodiversiteit belangrijke doelen.”
Boeren gebruiken glyfosaat om aan het begin van het groeiseizoen onkruid te verdelgen of akkers helemaal te ‘resetten’ doordat het planten en bacteriën doodt. Verschillende wetenschappers waarschuwen al jaren voor de schadelijke effecten ervan voor mens en milieu. Het middel zou kankerverwekkend zijn en is aantoonbaar nadelig voor de bodembacteriën. Ook dieren als de honingbij ondervinden schade van de chemische onkruidverdelger. Onderzoekers zien een relatie tussen het gebruik van glyfosaat en de massale bijensterfte.
Relatie bijensterfte en gebruik van glyfosaat
In 2017 besloot de EU het gebruik van glyfosaat voor nog zeker 5 jaar toe te staan. Dekker wil daar niet op wachten. Ze voelt zich gesteund door een uitspraak van de Centrale Grondkamer dat een glyfosaatverbod in geliberaliseerde, 1-jarige pachtovereenkomsten toelaatbaar is.
© 2018 Dekker groep BV | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacy | Algemene Voorwaarden