Nieuws

Elektrisch wagenpark breidt uit

Een nieuw elektrisch voertuig is toegevoegd aan het wagenpark van Dekker. Het gaat om de volledig elektrische Nissan Leaf van Frank Visser. Frank verteld over zijn motivatie om over te stappen op een volledig elektrische auto.

“Sinds lange tijd heb ik interesse om zoveel mogelijk te elektrificeren. Als voornaamste reden omdat een elektrische motor veel efficiënter werkt dan een dieselmotor. Als sinds 1988 heb ik hier goede ervaringen mee.” Zo stond Frank in het verleden mede aan de wieg van onze volledig elektrische profielzuiger Rotterdam 58. Doordat deze elektrisch aangedreven is kan hij, omdat hij geen geluid produceert, bijvoorbeeld dichter in de buurt van bebouwing werkzaamheden uitvoeren.

“In 2010 maakte ik voor het eerst kennis met de eerste ‘gangbare’ elektrische auto. Deze stond destijds op de tentoonstelling ‘Iedereen elektrisch’ in het museum NEMO” zo vertelt Frank. Afgelopen periode maakte Frank proefritten in elektrische auto. Zijn keuze voor een volledig elektrisch exemplaar: “Waarom een verbrandingsmotor meenemen? Deze maakt de auto zwaarder en verkleint dus de actieradius”.

Door gebruik te maken van een app waarin alle oplaadstations te vinden zijn is het toch mogelijk een bestemming die wat verder weg ligt te bereiken. Zo kan onze locatie Haerst Genne bij Zwolle prima worden bereikt door tussentijds een kwartier de auto aan de snellader te hangen. Zo ontstaat er automatisch een rustmoment tijdens de rit en is er tijd voor een kop koffie.

Frank denkt dat er met volledig elektrisch rijden ook geld kan worden bespaart. De energiekosten per gereden kilometer zijn bijvoorbeeld slechts een kwart ten opzichte van zijn vorige benzineauto. Door het ontbreken van een verbrandingsmotor is een beurt meer een moment om de auto te controleren.

Franks uiteindelijke doel is om CO2 neutraal te rijden. Door bijvoorbeeld te ‘tanken’ met groene stroom komt dit al aardig dicht bij.