Nieuws

Installatie breker Rotterdam 57 voltooid

Bij onze grindklasseerinstallatie ‘Rotterdam 57’ constateerden wij al enige tijd een toenemende vraag naar fijnere producten. Hierdoor kunnen wij slechts 80% van het ruwe basismateriaal gebruiken. De oplossing hiervoor is eenvoudig: verklein het grove materiaal door middel van een breekinstallatie.

Techniek
Aan het woord Frans Linssen, onze technisch inspecteur, die de installatie van de breker begeleid heeft: “Uiteindelijk is de keuze gevallen op een PrallMühle, een zeer compacte breker waarin, in een bijna geheel gesloten slijtvaste behuizing, het grove grind door middel van een snel draaiende rotor in kleinere stukken wordt ‘geslagen’. Deze is energiezuinig en geluidsarm zodat onze installatie ook bij toekomstige projecten goed is te gebruiken.”.

De aandrijving van de, in verhouding tot de gehele breker, zware rotor geschied door middel van een kleine elektromotor. Na een opstarttijd van 2 minuten werkt het gewicht en vorm van de rotor als vliegwiel zodat met weinig toegevoegde energie de breker in bedrijf blijft.

Productie
Door de installatie van deze breker is een duurzaamheidsslag gemaakt binnen het project Over de Maas. Al het materiaal dat bij het verwerkingsproces aan boord van onze zandklasseerinstallatie Rotterdam 55 resteert kan nu worden verwerkt worden tot bruikbare grondstof.

foto-tekstvak-breker

Nogmaals Frans Linssen: “Omdat de breker de mogelijkheid heeft om van draairichting te wisselen is het mogelijk om op 2 verschillende eindformaten te breken. Hiervan maken we gebruik om het grind te breken naar de grootte 2-8 mm, een zand/grindfractie die we soms te kort komen bij de naastgelegen zandklasseerinstallatie ‘Rotterdam 55’. Op deze manier geeft het eerst moeilijk bruikbare materiaal een extra ‘boost’ aan onze productie van zand en grind in het project ‘Over de Maas in Alphen en geven we op deze wijze grondstoffelijke invulling aan het proces MVO, maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen de Dekker Groep!”