Nieuws

Special Operation Merwede 5

De verhuizing van een winwerktuig over de rivier

Het is een zeldzaam tafereel: het vervoer van een fenomenaal groot zandwinwerktuig over de rivier. Een uiterst secure operatie, want hoe loods je een gevaarte van (gekoppeld) 114 meter, bijna 17 meter breed en 10 meter hoog door sluizen en over de rivieren?

foto-popup-nieuws-merwede5

De Merwede 5 is de alleskunner van Dekker Grondstoffen. Op locaties waar het zand minder grof is, of waar één van onze andere zandklasseerinstallaties inmiddels zand heeft gewonnen, voelt de Merwede 5 zich thuis. Het zand dat gewonnen wordt zal vervolgens als ophoogzand, metselzand of speciaalzand gebruikt worden in de bouw.

Na 8 jaar zandwinning in het project Tull en ’t Waal bij Houten zijn de werkzaamheden daar klaar. Dekker laat voor de omwonenden een fraaie zwemplas achter, met natuurlijke oevers, een strand en ligweiden.

Tull en t Waal

De Merwede 5 zal op een nieuwe locatie van start gaan. Begin januari maakte het zandwinwerktuig daarom de reis van Tull en ’t Waal bij Houten naar het project Over de Maas bij Alphen aan de Maas.

Voorafgaand aan deze operatie, werd ruim van te voren de vaarroute uitgezet. Alle obstakels, hoogtes, breedtes, bruggen, sluizen en waterstanden werden in kaart gebracht. Niets mocht aan het toeval worden overgelaten. Vervolgens besloot Dekker om met een team van eigen mensen de operatie te doen. Hier werd bijna 3 weken voor ingepland.

De fasering verliep als volgt:
Fase 1: het afbreken (één week)
Fase 2: het transport (twee dagen)
Fase 3: de opbouw (één week)

Merwede 5 2015-12-21 11.24.28

Voor de op- en afbouw werd Dekkers eigen drijvende bok ingezet. Deze hielp om stap voor stap de Merwede 5 te ontmantelen. Nu kreeg het langste gedeelte een lengte van circa 80 meter en is nog 7 meter breed. Het langste stuk van de Merwede 5 voer Tull en ‘t Waal via de Lek, het Amsterdam Rijnkanaal naar Tiel, de Waal en vervolgens via de St. Andries Sluis naar Over de Maas. Het andere deel van 16 meter breed koos na Tiel een andere route via Moerdijk.

Merwede 5

De reis leek op een verhaal uit een spannend jongensboek. De sleepboot, die een deel van de Merwede 5 op sleeptouw nam, wordt als de installatie net door de sluis bij Tiel is gegaan, op de Waal opgeroepen. Niet ver van de vaarlocatie is een ander schip in moeilijkheden. Dat schip zal moeten worden losgetrokken. Dit levert weliswaar een vertraging op van een aantal uren, maar het andere schip is bevrijd uit zijn benarde positie. In goede orde bereikte de Merwede 5 de volgende dag zijn nieuwe ligplaats in Over de Maas. Hier zal het de komende 4 jaar volop in bedrijf zijn voor zandwinning.