Nieuws

Een goed staaltje teamwork

Dekker Grondstoffen beschikt over eersteklas materieel waarmee zand, grind en klei wordt gewonnen. Goed onderhoud is voor onze winwerktuigen van groot belang. Daarom wordt tweemaal per jaar, met Kerst en in de zomer, klein respectievelijk groot onderhoud uitgevoerd.

In de periode van onderhoud vragen we veel toewijding van het team. Want terwijl iedereen bezig is met boodschappenlijstjes of vakantie, wordt bij Dekker Grondstoffen hard gewerkt aan het piekfijn onderhouden van onze winwerktuigen. Het complete team van 22 man sterk, bestaande uit werkplaatsmonteurs, productiebemanning, techneuten (waarvan 5 extern) en een elektricien, was rondom de feestdagen weer paraat.

foto-tekstvak-nieuwsbericht-nieuwe-motor-R55-01

Kwaliteitsslag op Rotterdam 55
Deze winter heeft de Rotterdam 55 een compleet nieuw besturingssysteem gekregen. Voortaan wordt de zandklassering – het maken van zand op recept – aangestuurd door de nieuwste generatie PLC (Programmable logic controller). Hierop draait nieuwe, op maat ontwikkelde programmatuur voor de Rotterdam 55. De operators hebben bij het schrijven hiervan een belangrijke rol gespeeld. Hun kennis en ervaringen als gebruiker was de grondstof voor verbetering.

Bij het testen van de programmatuur waren de operators nauw betrokken. Gedurende een testdag bij de leverancier, werd het zandklasseringsproces volledig gesimuleerd. Zo kon de programmatuur verder worden aangescherpt. Het resultaat is dat de dosering van het zand nog nauwkeuriger is. Hiermee kunnen we onze klanten met nog hogere kwaliteit zandrecepten van dienst zijn.

Ook werd op de Rotterdam 55 een dieselmotor die voor de generator staat vervangen. Deze generator set levert de stroomvoorziening naar de zandzuiger Rotterdam 58. Deze dieselmotor is in volledig eigen beheer vervangen en geplaatst door onze eigen monteurs en elektricien.

Op de andere machines werd eveneens hard gewerkt. Op de Emmy Yvonne in Afferden Deest werd onderhoud gepleegd aan verschillende werktuigen. Op de Rotterdam 57 en 58 werd periodiek onderhoud uitgevoerd. Alleen op de Merwede 5 werd geen regulier onderhoud uitgevoerd. De reden? De Merwede 5 werd verscheept van Tull in ’t Waal (gemeente Houten) naar Alphen aan de Maas (Project Over de Maas). Een enorme operatie waarvoor de machine grotendeels werd afgebouwd.

In totaal is er op de winwerktuigen twee weken gewerkt. Met een goed resultaat, want begin januari waren de machines weer startklaar voor levering van zand en grind aan de bouw.