Nieuws

Een tweede leven voor Rotterdam 30

Krachtiger, sneller, zuiniger, stiller én beter voor het milieu. Dat is het resultaat van een grondige ombouw van de duwboot Rotterdam 30. Deze duwboot was sinds 2009 een aantal jaar in dienst van de Dekker-bedrijven in België. Daarna heeft hij nog een tijd dienstgedaan op de ‘Bovenrijn’ op onze grindwinlocatie in Frankrijk/Duitsland.

In 2015 kwam de duwboot met duwbak terug naar Nederland om op de Nederlandse rivieren zand, grond en bouwmaterialen te vervoeren. Al snel bleek dat de capaciteit van de duwboot tekort schoot om grote volumes op de snelstromende rivieren te kunnen transporteren.

Na een uitgebreide studie werd de duwboot omgebouwd. De aanpassingen? Twee bestaande  roeren zijn vervangen door 4 Aerodynamische roeren, de hydraulische bediening en aandrijvingen zijn totaal vernieuwd, de schroeven in de straalbuizen zijn vergroot.

Het resultaat was een maximale stuwkracht met een rendement dat boven verwachting was. Er kan met volle bakken of schepen worden gevaren, zelfs met twee naast elkaar. De snelheid is met 1.500 meter per uur toegenomen.  Deze inspanningen, met minimaal 1000 ton extra vervoerscapaciteit, levert meer dan 30% besparing op per ton/km brandstof en Co2.

De duwboot wordt in combinatie met de duwbak Rotterdam 48 gebruikt. Ook deze heeft een ombouw ondergaan om de komende jaren dienst te kunnen doen.

De Rotterdam 30 heeft inmiddels twee certificaten ontvangen: het Rijnvaartcertificaat van de Scheepvaart Inspectie en een Green Award (brons) als bewijs van een schoner (milieuvriendelijker) en veiliger schip. Ook hebben de Rotterdam 30 en de duwbak Rotterdam 48 allebei een nieuw certificaat van onderzoek ontvangen dat 7 jaar geldig is.